Anahata

Niet ik, maar de ander.

Het vierde chakra is gelegen rond de borstwervels en de overgang van borstwervels naar nekwervels. De oefeningen worden naarmate men meer naar de hogere chakra’s reist, subtieler van aard, er treedt verstilling op.  

Het element is lucht, het element dat ons allemaal met elkaar verbindt. We ademen allemaal dezelfde lucht. 

De leeftijd waarop de energie van dit chakra dominant is, is bij vrouwen 18-24 jaar en mannen 21-28 jaar.

In de fase van het vierde chakra gaat men op zoek naar de zin van het bestaan. Men overstijgt de persoonlijke belangen. Er ontstaat een diep verlangen om iets voor een ander te betekenen, dit gaat voorbij aan het fysieke verlangen van de onderste chakra’s Er ontstaat relativering en daardoor ook humor.

Derde chakra zoekt het eigen geluk, vierde chakra maakt een ander gelukkig en kan zelf niet gelukkig zijn als de ander dat niet is. Geven zonder er iets voor terug te verwachten. Onvoorwaardelijke liefde.

Een sterkte basis (eerste chakra) zorgt voor een makkelijkere toegang tot het vierde chakra. Vertrouwen i.p.v wantrouwen. Een sterk fundament zorgt voor vertrouwen. 

Oefeningen om de energie in dit gebied te stimuleren zijn:

  • Achterover buigingen (borstopeners). o.a. kameel, vis, brug, meeuw en duif.

  • Pranayama, zoals de volledige adem.

  • Liefdevolle aanrakingen met de handen (massage)

Het baren van een kind, zal er in de meeste gevallen, bij vrouwen voor zorgen dat het vierde chakra op een natuurlijke manier wordt gestimuleerd c.q. geopend.

Een mantra kan een hulpmiddel zijn om je aandacht te focussen tijdens de meditatie. Je concentreert je op de woorden en de klanken, waardoor je minder snel wordt afgeleid door je gedachten. Tijdens het mediteren kun je de mantra in je hoofd reciteren.

Soms sluit ik mijn yoga lessen af met het zingen van een mantra. De onderstaande mantra is heel passend bij het vierde chakra. De klanken zorgen voor een trilling in de energie in een bepaald deel van je lichaam. Bij de Dharma mantra is de trilling met name voelbaar in je borst, rond je hart. Wil je het zelf ervaren? Luister en zing mee met de audio opname.

Dharma mantra

Rama Chandra Raghu Vira, Rama Chandra Rana Dhira.

Vertaling: Heldhaftige krijgsman, leider van de troepen, standvastig in de strijd.

Betekenis: Helpt je om bij jezelf te blijven, in je eigen energie. Bewust van je taak. Vastberaden en standvastig in wat jou te doen staat voor een ander.

Vorige
Vorige

Vishuddha

Volgende
Volgende

Manipura